Botkyrka Kommuns kommande planer i området Uttran Kvarnsjön

Boenden i området Kvarnsjön Uttran har under senaste året havt synpunkter till Botkyrka kommun gällande förbättringar i området. 

Nu har svar inkommit från kommunen, se nedan. 

De 10 delar som ingick i synpunkterma har skickats till handläggare på Samhällsbyggnadsförvaltningens Stadsmiljöenhet för besvarande. Eftersom synpunktsdelarna rör skilda verksamhetsområden så är det handläggare med olika ansvarsområden som lämnat de delsvar som sammanställts här nedan. Svaren finns i svart text efter varje delsynpunkt och inom parentes ser man vem som svarat på respektive delsynpunkt.

1. Övergångsställen/farthinder på Sandstuguvägen och Tant gröns väg. 30km/h är alldeles för högt! (se markerat på kartan) (Besvarad av trafikplanerare Samyar Ravanbakhsh)

Svar: Sandstuguvägen och Tant gröns väg är ännu inte färdigbyggda med trottoar och andra installationer. Därför inväntar stadsmiljö tills dess att dessa element är färdigbyggda och därefter ska stadsmiljö se över infrastrukturen för att undersöka behovet av farthinder/övergångsställen.

2. Belysning i området bristfälliga och behöver förbättras. (Besvarad av belysningsansvarig driftsingenjör Thomas Dottman).

Svar: Tacksam om du återkommer med en mer detaljerad bild av var belysningen behöver förbättras.

3. Papperskorgar i hela området (Kvarnsjön). (Besvarad av förvaltare Aus al Maliki).

Svar: Jag kommer att åka runt i området för att titta närmare om behovet finns.

4. Upprustning runt Kvarnsjön med bryggor och sittplatser. (Besvarad av landskapsarkitekt Lotta Magnusson)

Svar: De markområden som omgärdar Kvarnsjön tillhör privata markägare samt statliga Trafikverket. Kommunen äger ingen mark runt sjön. Det gör att kommunen inte har möjlighet att anlägga sittplatser eller andra tillägg kring sjön.

5. Busshållplats i området med mini bussar på dagtid för barn och vuxna som vill ta sig till centrum. (Besvarad av trafikplanerare Samyar Ravanbakhsh)

Svar: Busshållplatser kräver ett visst utrymme för att kunna anläggas och vara trafiksäkra. Botkyrka kommun ska se över behovet och därefter kontrollera om det är möjligt att anlägga busshållplatser i Sandstugan.

6. Mer skugga vid lekparken vid skolan. (Besvarad av förvaltare Aus al Maliki).

Svar: Det finns redan planterade träd runt om och i lekplatsen som kommer att ge skugga med tiden, men området är nytt och träden behöver få tid att växa till sig.

7. Sittplatser med bänkar och staket nere vid KP Arnoldssons väg. Barn åker pulka och leker lekar nära vägen. (se markerat på kartan). (trafikingenjör Ebrahim Khajeh Zadeh samt förvaltare Aus al Maliki)

Svar: Pulkabacken ligger inte på kommunal mark vilket gör att bänkar och staket närmast är en fråga som bör ställas till markägaren, Statens Fastighetsverk. Stadsmiljöenhetens handläggare kommer dock att besöka platsen för att bedöma om pulkaåkningen utgör en trafiksäkerhetsfråga på grund av närheten till den kommunala gång och cykelvägen längs KP Arnoldssons väg.

8.Stor oro för stigen som börjar från tant gröns väg mot Salem längs grustäkten med utsikt, inte en enda lampa längs den vägen i km. vem om speciellt yngre eller som kvinna vågar gå där på kvällen? (Besvarad av belysningsansvarig driftsingenjör Thomas Dottman)

Svar: Synpunkten har dykt upp tidigare och jag har tagit upp frågan med projektledare för Sandstugan. Någon åtgärd är dock inte beslutad ännu.

9. Någon spegel eller annan lösning när man svänger in till Sandstuguvägen från KP Arnoldssons väg. När en cykel kommer från Uttran hållet är de bakom skog och skymd skikt, man ser dem inte komma. Livsfarligt med cyklisterna som kommer i värdens fart på raksträckan. Bevittnat så många "nästan" olyckor på den platsen. (Besvarad av trafikplanerare Samyar Ravanbakhsh)

Svar: Sikten på cykelvägen bedöms vara tillräcklig i korsningen när man svänger in på Sandstuguvägen. En spegel eller liknande trafikanordning är små och används oftast vid utfarter när fordon står stilla och inte vid infarter när fordon håller en hastighet och förare ska koncentrera sig på trafiken och inte en spegel. Kommunen tar med sig denna synpunkt för att titta på platsen och bedöma vad som kan göras.

10.En inhägnad hundrastgård där hundar kan leka och springa av sig. (Besvarad av förvaltare Aus al Maliki)

Svar: Jag håller på att titta närmare på om det finns en lämplig yta för en hundrastgård i området.